1. Bediening
Bij de bediening dient men er steeds van uit te gaan dat de bewoner "op restaurant" eet. Dit houdt in dat de omgeving fijn verzorgd is, het porselein en het bestek proper zijn, de tafel zuiver en netjes geschikt is, het restaurant proper is vooraleer de maaltijden starten, enz.
Bijzondere aandacht wordt gegeven aan die bewoners die het wat moeilijker hebben met eten. Zij krijgen de nodige ondersteuning en aangepast voedsel. Ieder personeelslid dient er aandacht voor te hebben dat geen bewoner het restaurant verlaat dan na gegeten te hebben.
De maaltijden worden op de kamer of in de polyvalente zaal bediend. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de ondersteuning van de zelfredzaamheid van de bewoner inzake eten. De maaltijd dient in het bereik van de bewoner geplaatst te worden en er dient aandacht te zijn voor een mogelijke hulpvraag. Ook hier geldt de regel dat afdienen pas kan nadat de bewoner de maaltijd beëindigd heeft.
Het menu wordt wekelijks op voorhand uitgehangen per blok en aan de inkom. Voor bewoners die een dieet dienen te volgen wordt zoveel mogelijk het menu voor de andere bewoners benaderd.
Persoonlijke voorkeuren van bewoners worden
bijgehouden op een individuele fiche. De hoofdverpleegkundige zorgt voor
het actualiseren van deze fiches en het
doorgeven naar de keuken.
2. Eetcultuur
Eten, hoe beperkt de porties voor de bewoners ook
zijn, is een belangrijk onderdeel van het leven in een rusthuis. Er
dient derhalve veel aandacht te zijn
voor een totale eetcultuur, waarbij een verzorgde
bediening, lekkere maaltijden, sfeer, een aangename omgeving, … centraal
staan.
3. Hygiëne
Alle hygiënische voorschriften, zoals
geformuleerd in het Koninklijk Besluit van 7 februari 1997 inzake de
algemene voedingsmiddelenhygiëne, zijn van
toepassing. Dit KB introduceert de principes van
HACCP voor alle grootkeukens.
4. Ingrediënten
De keuze van de voedingswaren is bijzonder belangrijk. Een goed inkoopbeleid moet het mogelijk maken om kwalitatief goede en verse producten tegen een behoorlijke prijs aan te schaffen. Bijzondere aandacht dient te gaan naar voldoende afwisseling en gezonde voeding. Waar mogelijk wordt voeding in het gezondheidsproces van de bewoners betrokken.